• Latest news

Հարվարդում պարզել են, որ էկոլոգիական սննդակարգը կարող է 25%-ով  նվազեցնել մահվան ռիսկը

26 հուլիսի, 2023  20:12

Հարվարդի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ այն մարդկանց մոտ, ովքեր ավելի էկոլոգիապես մաքուր դիետա են պահպանել, ավելի քան 30 տարի հետեւողականության ընթացքում մահանալու հավանականությունը 25 տոկոսով ցածր է եղել, քան նրանց մոտ, ովքեր կանոնավոր սնվել են: Հետազոտության արդյունքները ներկայացված են NUTRITION 2023-ում։

Գիտնականները ստեղծել են PHDI Ինդեքս՝ գնահատելու արտադրանքի օգտակարությունը եւ դրա կայունությունը՝ օգտագործելով առկա հետազոտությունները: Այնուհետեւ նրանք կիրառել են ինդեքսը ԱՄՆ-ի ավելի քան 100 հազար բնակիչների սննդի վերլուծության համար: Տվյալները հավաքվել են 1986-2018 թվականներին: Շրջակա միջավայրի վրա ազդեցությունը գնահատվել է ջրօգտագործման, հողօգտագործման, տարբեր նյութերով եւ ջերմոցային գազերի արտանետումներով աղտոտման տեսանկյունից:

Աշխատանքի հեղինակները պարզել են, որ այն մարդկանց մոտ, ովքեր դիետա են պահում PHDI-ի առավելագույն միավորներով, 25%-ով ցածր է եղել ցանկացած պատճառով մահանալու հավանականությունը, քան այն մարդկանց մոտ, ովքեր նվազագույն միավոր ունեն: Բացի այդ, առողջ եւ էկոլոգիապես մաքուր սննդակարգը 15%-ով նվազեցրել է քաղցկեղից կամ սրտանոթային հիվանդություններից մահանալու հավանականությունը, նեյրոդեգեներատիվ հիվանդություններից՝ 20%-ով, իսկ շնչառական հիվանդություններից ՝ 50%-ով։

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է